وحشت از سرنگونی با چند بیان
روزنامههای حکومتی چهارشنبه ۲۴اردیبهشت آینهیی از بحرانهای داخلی، منطقهیی و بینالمللی نظام هستند. ولی حرف اول وحشت از سرنگونی است که هر باند به نوعی آنرا ابراز کرده است. ابتکار نوشته است«عملاً مسئولان درک درستی از شرایط موجود ندارند. این مسأله بیشک ناشی از بستهبودن فضاهای رسمی است که حتی خود مسئولان نیز در این فضای بسته در خصوص اقدامات خود هیچگونه روشنگری مشخصی ندارند...همه این اتفاقات تنها به واسطه گسست گفتمانی تصمیمگیران با بدنه جامعه است...در شرایط فعلی این نگرش تنها به وخیمتر شدن شرایط برای عبور از بحرانها منجر خواهد شد». و آرمان با اشاره به از هم پاشیدگی اوضاع اقتصادی نوشته است«یکی از مهمترین علائمی که از منظر امنیت ملی دارای اهمیت است و تصمیمگیران کشور باید به آن دقت کنند این است که سهم دستمزد نیروی کار در هزینه تمام شده تولید به طرز فاجعهآمیزی سقوط کرده است...این در حالی است که تحریمها شدیدترین شکل فقر یعنی فقر خوراکی را نیز تشدید کرده است. در نتیجه در شرایط ترکیبی که ما با تحریمها، سقوط قیمت نفت و ظهور کرونا مواجه شدهایم، شرایط کشور آبستن اتفاقات ناگواری در زمینه اقتصادی خواهد بود».
بی راهحلی در داخل بازتاب انزوا در خارج
علائم بنبست و بیراهحلی رژیم که راه به سرنگونیاش می برد را در روزنامههای هر دو باند حاکم دیده میشود. مستقل از باند مغلوب نوشته است: « تحریم تمام قابلیتهای رشد اقتصادی در ایران را از بین برده است و بهطور کلی رشد بخش واقعی و بدون نفت ایران همواره در حد کمتر از یک درصد و یا صفر و منفی بوده است.
بنابراین دولتها در ایران برنامه قابل دفاعی از بخش حقیقی اقتصاد ایران نداشته و ندارند. کرونا فقدان چنین برنامهیی را نزد افکار عمومی روشنتر کرده است والا از گذشته چرخ سیاستگذاری در بخش حقیقی اقتصاد، همیشه پنچر بوده است. دولت راهحل بومی ندارد. روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران هم با اشاره به تحولات اخیر در عراق نوشته است: « تمامی ظرفیتهای امنیتی-تروریستی وارد میدان عراق و سوریه شدهاند تا حکومت مصطفی کاظمی را به پروژه بازگشت به عراق و اخراج ایران تبدیل کنند. یعنی با مدیریت پارامترهای اجتماعی-شورشی و مؤلفههای سیاسی و اقتصادی که عراق بهشدت از آنها رنج میبرد همه چیز برای یک جابهجایی در موازنه قدرت و نفوذ در عراق و سوریه آماده است و با تکیه بر تظاهرات هستههای هدایت شده از سوی سفارت آمریکا، میتوان حکومت کاظمی در عراق را در مسیری به پیش برد که نهتنها آمریکا و شرکایش به آن بازمیگردند و ایران و دوستانش منزوی و در حاشیه قرار میگیرند، بلکه زمینه و زمزمه مذاکرات التماسی بین برجامخواهان و آمریکاییها شروع میشود» .
اعتراف باندها به ورشکستگی ادعاهای حکومتی
در روزنامههای هر دو باند حاکم اذعان به دروغدرمانیهای رژیم در مهار کرونا، خود یک وجه جدی از علت وحشت از قیام و سرنگونی است. چون اعترافها خیلی صریح هستند. رسالت از باند خامنهای نوشته است: « خبر بازگشایی مدارس ابهامات جدی در بین خانوادهها و حتی مدیران و مسئولان مدارس ایجاد کرده است». و در ادامه افزوده است: «در حالیکه بر اساس آمار یونیسف بیش از ۹۱درصد دانشآموزان و دانشجویان جهان در تعطیلی ناشی از انتشار ویروس کرونابهسر میبرند و بسیاری از کشورهایی که مدارسی بهمراتب مجهزتر و دارای امکانات بهداشتی بهتر نسبت به کشور ما داشتهاند پایان سال تحصیلی را اعلام نمودهاند و یا تعطیلی مدارس را تا زمانی نامشخص تمدید کردهاند، باید پرسید مسئولان ما بر اساس تجارب کدام کشورها و ارزیابی آن به این نتیجه رسیدهاند که بازگشایی مدارس در این شرایط به نفع خانوادهها و دانشآموزان خواهد بود؟». و آرمان از باند مغلوب هم به خوی غارتگر نظام اشاره کرده و نوشته است« آنچه که شاهد هستیم به کرونا برنمیگردد و حتی به تحریمها محدود نمیشود بلکه سیاستهای کلی اقتصاد کشور در ظرف سه دهه گذشته مسئول بروز این بحرانهاست. برندگان این سیاستها کسانی هستند که قرار است تصمیم بگیرند و اصلاحات را انجام دهند. به همین دلیل هم یک امر ممتنع است». و در آخر اذعان کرده: « بهنظر میرسد یک اقتصاد کاملاً غارتی در کشور شکل گرفته است».