روز سهشنبه ۹اسفند طی دو کنفرانس مطبوعاتی در پارلمان اروپا در بروکسل، یک کتاب ارزشمند محققانه در بارهٔ تاریخ معاصر ایران معرفی شد. این کتاب با عنوان «دیکتاتوری و انقلاب در تاریخ معاصر ایران» بهقلم استراون استیونسون هماهنگکننده کارزار تغییر در ایران و نمایندهٔ پیشین پارلمان اروپا بهرشتهٔ تحریر در آمده است.
در ابتدای این کتاب آمده است:
در حالی که مردم ایران در تلاش برای شکست دیکتاتوری مذهبی قرونوسطایی آخوندها در ایران هستند، بیشازپیش ضروری است که چشمانداز تاریخی بزرگتری را که این مبارزه در آن شکل گرفته، از دست ندهیم. چشمانداز سیاسی جامعه ایران با خاطرات مبارزه ۱۲۰ساله برای دستیابی بهحکومت دموکراتیک و جامعه باز، یک قرن مبارزه علیه شاهان مستبد و اکنون علیه آخوندهایی که یک حکومت مطلقه استبدادی را حاکم کردهاند. هم نظام سلطنتی و هم دیکتاتوری مذهبی حقوقبشر جهانی را انکار میکنند، اقتدار را بهعنوان «سایه خدا» (شاهان) یا «نایب خدا» (آخوندهای مستبد) بر روی زمین ادعا میکنند، مردم را نابالغ و نیازمند بهقیم میدانند و مشروعیت خود را از منابعی غیر از صندوق رأی و حاکمیت قانون دموکراتیک میگیرند. هر دو مرتکب نقض فاحش حقوقبشر از قبیل بازداشتهای خودسرانه، محاکمههای کوتاه مدت، مجازاتهای ظالمانه و غیرانسانی، شکنجه و اعدامهای سیاسی شدهاند. هر دو عملاً حکومت تک حزبی را ایجاد کردهاند، کثرتگرایی را انکار کردهاند، بسیاری از اقشار جامعه را سرکوب کردهاند، آزادی بیان یا آزادی تشکل را انکار کردهاند، مطبوعات آزاد را ممنوع کردهاند، و شهروندان را محروم کردهاند. یکی آمده است در مورد سلطنت، منافع خارجی را بالاتر از منافع ملت قرار دهد، و دیگری از ایمان و دینداری مردم برای غارت ثروت آنها، ایجاد نفرت، خشونت فرقهای و ماجراجویی خارجی، سوءاستفاده کرده و به ضرر ملت شعار جنگ و گسترش مذهبی سرداده است».
در کنفرانس مطبوعاتی معرفی کتاب دیکتاتوری و انقلاب در تاریخ معاصر ایران، شخصیتها و نمایندگان پارلمان از چند کشور اروپایی شرکت داشتند و سخنرانی کردند؛ از جمله:
گیر هیلمار هارده نخستوزیر ایسلند (۲۰۰۹-۲۰۰۶) در سخنرانی خود گفت: این، یک کتاب بسیار مشروح از مسائل ایران است. زمینه تاریخی مسائل بهنحو بسیار خوبی در آن درج شده و محتوا را بسیار خوب منتقل میکند و توضیح میدهد که در تاریخ ایران چه اتفاقی افتاده است چه در زمان سلطنت و چه بعد از آنکه آخوندها آمدند و انقلاب را ربودند و از آنموقع ما با یک فاجعه روبهرو شدیم. کتاب نشان میدهد که مردم ایران هم دیکتاتوری سلطنتی و هم دیکتاتوری آخوندی را رد میکنند.
ریشارد چارنسکی وزیر پیشین امور اروپایی لهستان و نایبرئیس پارلمان اروپا (۲۰۱۸) گفت: ما و افکار عمومی در اروپا بهتصویر واضحی که این کتاب از اوضاع ایران میدهد، نیاز داریم. نخست آگاهی از این واقعیت ضروری است که انقلاب مردم ایران علیه رژیم پهلوی را آخوندها بهسرقت بردند.
پائولو کازاکا نمایندهٔ پیشین پارلمان اروپا از پرتغال گفت: وقتی آمریکا سپاه پاسداران را لیست گذاری کرد بچه شاه با آن مخالفت کرد؛ این نمیتواند یک جایگزین مناسب برای حکومت آخوندی باشد؛ این آخوندها هستند که این جریان را هدایت میکنند اما نمیتوانند مردم را فریب بدهند».
یی یو ریپورتر در مطلبی ضمن پرداختن به روشنگری استیونسون مینویسد: بهگفتهٔ مبارزان ایرانی، نزدیک بهنیم قرن، خانوادهٔ پهلوی و پلیس مخفی آن، ساواک، مبارزان سیاسی و روشنفکران اعم از نویسندگان، دانشگاهیان، هنرمندان و شاعران را بهطرز وحشیانهیی بهقتل رساندند و شکنجه کردند همین امر در مورد رژیم آخوندی امروز نیز صادق است، و بنابراین مردم ایران با قدرت متعهد بهپشت سر گذاشتن هرنوع وهر دو نوع دیکتاتوری هستند.
مبارزان در تبعید تأکید میکنند که مردم ایران با شعارهای خود علیه شاه و (ولیفقیه)، گذشته و حال را بهنفع آیندهیی دموکراتیک رد میکنند و بهدنبال یک جمهوری مبتنی بر جدایی دین و دولت، دموکراتیک و پارلمانی هستند که بهحقوقبشر و حقوق زنان و اقلیتها احترام میگذارد.