728 x 90

بایدن یک فرصت یا یک تهدید نرم؟!

جو بایدن
جو بایدن

روزنامه حکومتی جوان ارگان سپاه پاسداران روز شنبه ۲۵بهمن درباره حکومت جدید آمریکا و رئیس‌جمهوری آن نوشت: شخص بایدن به‌رغم جا افتادن کامل دولتش در آمریکا هنوز درباره برجام به جز یک «NO» و یک تکان دادن سر به جای «YES» آن هم به جبر سؤالات مشخص و گریزناپذیر یک خبرنگار چیزی بر زبان نیاورده است.

کارگزاران بایدن از وزیر خارجه تا سخنگویان وزارتخانه و کاخ‌سفید تا مشاور امنیت ملی نیز گویی همگی از روی یک نوشته چند خطی می‌خوانند: «ایران باید به برجام بازگردد و ما پس از اطمینان و راستی‌آزمایی به برجام بازمی‌گردیم و آن را بستری برای مذاکرات بعدی می‌کنیم».

این روزنامه حکومتی با بدبینی نسبت به سیاست آمریکا در قبال برجام، افزود: به‌نظر می‌رسد هدف این سکوت و کم‌گویی در دولت بایدن آن است که برای طرف ایرانی فرصت بهره‌مندی از تناقضات احتمالی آمریکا در برجام مهیا نشود و در مرتبه بعد کم‌اهمیتی و اولویت نبودن برجام برای آمریکا به قدر کافی هم به موافقان و هم به مخالفان جهانی برجام القا شود که هر کدام سود خاص خود را برای آمریکا دارد.

روزنامه جوان با لحن طنز گزنده‌ای موضع دولت روحانی در قبال برجام را شرح داده و اضافه کرد: در مقابل، دولت مستقر ایران صبحانه را با مربای برجام و ناهار را با سالاد برجامی می‌خورد و در شام نیز برای خود پپسی برجامی باز می‌کند تا رؤیای شیرین برجام را در خواب هم از دست ندهد. اگر برنامه افتتاح مجازی یک سیستم فاضلاب هم باشد، با پیچشی خاص سری به داستان برجام می‌زنند، همراه با تناقض و چندپاره‌گویی.

مشکل دولتمردان ایرانی آن است که از درک مواضع تند بایدن در سیاست خارجی و از جمله برجام عاجزند و برخی اقدامات مثل موضع بایدن در قبال جنگ یمن و مهاجرت به آمریکا یا بازگشت به پیمانهای جهانی را نشانه نرمش او در امورات خارجی تلقی می‌کنند.

این روزنامه حکومتی که از اولین موضع‌گیری رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد سیاست خارجی جدید آمریکا آشفته شده نوشت: بایدن در اولین سخنرانی مربوط به سیاست خارجی‌اش حتی حاضر نشد درباره برجام یک کلمه سخن بگوید و این برای کسی که با دقت بنگرد، یعنی اوج تندروی و بدعهدی در سیاست خارجی.

جوان سپس از روی استیصال به کارگزاران رژیم نصیحت می‌کند: دولتمرد ایرانی باید بداند وقتی بایدن در اولین سخنرانی خود از دموکراسی و پیشبرد اهداف آن در سطح جهان سخن می‌گوید، این اصلاً یک راهبرد نرم و دوستانه نیست.

و به‌دنبال خواب پنبه‌دانه‌ای که رژیم با روی کار آمدن بایدن دیده بود، از خواب بیدارشده و نوشت: این یک جنگ تمام‌عیار است که بایدن با «هرجا غیر از آمریکا» شروع کرده است و آنچه از ما در قضیه برجام خواسته می‌شود نیز در یک‌کلام کوتاه‌آمدن مقابل همین ارزش‌های آمریکایی است.

ساده‌لوحانه‌ترین تصور از سیاست بایدن مقابل ایران آن است که مبارزه او با دولت قبلی در رسیدن به قدرت را به مواضع برجامی او تقلیل دهیم و تصور کنیم آنچه ترامپ با برجام کرد، مطلوب بایدن نیست. به همین خاطر است که الآن دولتمردان ایران می‌گویند «احساس می‌کنیم بایدن همان رویکرد ترامپ را دنبال می‌کند و حرف تازه‌یی از او نشنیده‌ایم».

در ایران موافقان مصالحه با آمریکا معمولاً این اندازه واقع‌گرایی را مطلوب مواضع خود نمی‌بینند! گروهی بایدن را «یک فرصت» تلقی می‌کنند. این گروه باید در مرتبه اول واقع‌گرایانه روشن کنند از کدام سخن یا حرکت بایدن به چنین نتیجه‌یی رسیده‌اند و در مرتبه بعد جایگاه ایران را در پایبندی به ارزش‌های خود و نپذیرفتن ارزش‌های آمریکایی مشخص سازند.

گروهی دیگر هیچ دفاعی از آمریکا ندارند، اما می‌گویند نباید با این گاو بی‌منطق سرشاخ شد.

روزنامه حکومتی جوان در پایان اضافه کرد: فی‌الجمله دولت ایران اگر بخواهد تصویری غیررادیکال و مصالحه‌جو از دولت جدید آمریکا برای خود بسازد، روی همان پله اولی نردبانی که هشت سال است ایستاده متوقف خواهد شد، اگر از همان پله نیز پایین نیفتد!

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/f1092ddc-6fe2-453a-88bd-562cf33712c0"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات