728 x 90

لبنان؛ چشم‌انداز یک انفجار سیاسی

خشم مردم لبنان
خشم مردم لبنان

به اهتزاز درآمدن مشت آختهٔ قیام در لبنان

اکنون که دود و غبار ناشی از انفجار ۲۷۵۰تن مواد شدید الانفجار نیترات آمونیوم در بیروت فرو نشسته، وقایع میدانی حاکی از آن است که تحولات جدیدی در راه است. قیام مردم لبنان که در کمرکش با کرونا مصادف شده و به‌طور موقت به محاق رفته بود، با انفجار بزرگ بندر بیروت ناگهان چون بغضی عظیم منفجر شد و خیابان‌ها را دوباره به تصرف خود درآورد. نماد مشت گره شدهٔ انقلاب دوباره در بین تظاهر کنندگان خشمگین به اهتزاز درآمد. جوانان شورشی بیروت با مأموران امنیتی که به سوی آنان گازاشک‌آور شلیک می‌کردند درگیر شدند و با پرتاب سنگ و برگرداندن گازهای اشک‌آور به سوی مأموران به مقابلهٔ خود ادامه دادند.

آنها در یک اقدام بی‌سابقه تعدادی از وزارت‌خانه‌های کلیدی مانند اقتصاد، محیط‌زیست و وزارت‌خارجه را به تصرف خود درآوردند. این خشم متکاثف حسن دیاب، نخست‌وزیر لبنان را بر آن داشت تا پیشنهاد یک انتخابات زودرس را بدهد.

این قیام که به «روز حساب» معروف شد، نشان داد که کرونا نتوانسته است شعله‌های زیر خاکستر قیام را بمیراند.

حزب‌الله لبنان، در کانون خشم و نفرت عمومی

تمرکز شعارهای خشمگینانهٔ قیام‌کنندگان لبنانی روی حزب‌الله از هم‌اکنون استبداد دینی حاکم در ایران را به هراس و نگرانی انداخته است. روزنامهٔ حکومتی رسالت (۱۹مرداد۹۹) در حالی که مردم خشمگین و به جان‌آمدهٔ لبنان را «اراذل و اوباش» می‌خواند، در این زمینه نوشت:

«از لبنان خبرهایی می‌رسد که نگران‌کننده است. گروه‌های سازمان‌دهی شده‌ای از اراذل ‌و اوباش به ساختمانهای حکومتی از جمله مجلس و وزارت‌خارجه حمله کرده و بخش‌هایی از آن را غارت کرده‌اند. به‌نظر نمی‌رسد این واکنش طبیعی یک جامعه مصیبت‌زده باشد».

این روزنامهٔ حکومتی آشکارا مصیبت وارده بر مردم محروم و زندگی باختهٔ لبنان را در برابر نتایجی که تحولات کنونی می‌تواند برای حزب‌الله در بر داشته باشد، ناچیز خواند.

«بندر بیروت ویران‌شده و علاوه بر دهها کشته و هزاران مجروح صدها هزار نفر بی‌خانمان شده‌اند. غیر از این، ذخایر حیاتی و امنیت غذایی چند میلیون لبنانی به خطر افتاده است. این مصیبت بسیار بزرگ است اما در برابر خطری که امروز لبنان را تهدید می‌کند ناچیز است. به‌نظر می‌رسد امنیت ملی، استقلال سیاسی و هویت نسل‌های آینده لبنان در خطر باشد».

آنچه روزنامهٔ رسالت، «امنیت ملی، استقلال سیاسی و هویت نسل‌های آینده لبنان» می‌خواند و آن را در خطر می‌بیند در حقیقت، «عمق استراتژیک» یا همان جاپای تروریسم آخوندی در لبنان و بازوی تروریستی آن یعنی حزب‌الله می‌باشد؛ که اینک با خطر جدی روبه‌رو شده است.

نگرانی استبداد دینی از متزلزل شدن موقعیت حزب‌الله

کیهان شریعتمداری (۱۹مرداد۹۹) نیز نگرانی خود را از انجام تحقیقات در مورد احتمال عمدی بودن انفجار ابراز داشت:

«چه این انفجار عمدی باشد، چه نباشد، کسانی بیشتر از آن بهره می‌برند که به‌دنبال تضعیف حزب‌الله و در عین‌حال انجام تحقیقات در مورد این انفجار هستند»

این رسانهٔ اختصاصی وابسته به خامنه‌ای در عین‌حال هراس عمیق خود را از «اصلاحات ساختاری» و واژگون شدن بساط حزب‌الله در لبنان به نمایش گذاشت:

«وقتی کشوری درگیر بحرانی به بزرگی «انفجار بیروت» می‌شود، برای کشف سر نخ باید دید متهمان ردیف اول آن بحران، در پوشش «راه‌حل» آدرس کجا را می‌دهند؛ پاسخ همانجاست. جریان صددرصد وابسته سعد حریری، فرانسه و به‌طور کلی غرب، می‌گویند راه‌حل بحران در لبنان انجام «اصلاحات ساختاری» است. آیا «اصلاحات ساختاری در لبنان» از نظر این جریان، چیزی جز تضعیف یا نابودی مقاومت حزب‌الله است؟!» (همان منبع)

احتمال اصلاح قانون اساسی لبنان

علی بیگدلی نیز در گفتگو با روزنامهٔ حکومتی ستارهٔ صبح (۱۹مرداد۹۹) به نوعی روی تبعات سفر رئیس جمهور فرانسه به لبنان، اصلاح احتمالی قانون اساسی و به‌دنبال آن تضعیف نقش حزب‌الله انگشت گذاشت:

«هدف ماکرون این است که قانون اساسی را تغییر دهد تا نه دیگر بر اساس گروه‌بندی‌های مذهبی، بلکه بر اساس شایسته‌سالاری و رأی‌گیریهای دموکراتیک، مقامات این کشور انتخاب شوند. این کار تا حدود زیادی می‌تواند از مشکلات اصلی لبنان که به‌دلیل رانت‌های طایفه‌ای شکل می‌گیرد، بکاهد... در صورتی‌که این کار صورت بگیرد و قرار باشد گرایش‌های دینی از ساختار سیاسی و قانون اساسی کشور لبنان حذف شود، تا حدود زیادی می‌تواند به ضرر حزب‌الله لبنان تمام شود».

لبنان و انفجار سیاسی در راه

انفجاری که در کنار سیلوها در بندر بیروت به‌وقوع پیوست با دست‌کم ۱۵۷کشته و ۵۰۰۰ زخمی و نیز ۳۰۰هزار بی‌خانمان، اقتصاد لبنان را فلج کرده است اما به‌نظر می‌رسد، این انفجار بغض فرو خوردهٔ مردم لبنان را نیز منفجر کرده است. آنها دیگر نمی‌خواهند حیات سیاسی ـ اجتماعی میهن‌شان به بازیچه‌ای در دست حزب‌الله و رژیم بنیادگرای ایران تبدیل شود. آری امروز لبنان آبستن انفجاری دیگر است؛ انفجاری که باعث خلع ید از عوامل تروریستی حزب‌الله خواهد شد و چهرهٔ سیاسی لبنان، این کشور کوچک و فقر‌زدهٔ عربی را دگرگون خواهد کرد.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/2d3f82b1-f062-4c1d-8394-3801110691cb"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات