728 x 90

راهی که آمدیم- قسمت ۸۸- چرخش فضای سیاسی بعد از دستگیری و آزادی مریم رجوی

تاریخچه سازمان مجاهدین خلق ایران

گفتگو بامحمد حیاتی
گفتگو بامحمد حیاتی

راهی که آمدیم- قسمت ۸۸- چرخش فضای سیاسی بعد از دستگیری و آزادی مریم رجوی

چرخش سیاسی علیه دستگیری و استرداد رئیس‌ جمهور برگزیده مقاومت-

آزادی خواهر مریم

وانفجارشور و شعف شادی یک پیروزی غیرمنتظره در تاریخ

انعکاس رسانه‌ها از آزادی مریم رجوی

افشای ماهیت کودتا در رسانه‌ها

چرخش فضای سیاسی بعد از دستگیری خواهر مریم

برادر سیاوش طی چند جلسهٔ اخیر بحثهای زیادی در رابطه با کودتای ۱۷ژوئن کردیم. به ابعاد مختلف آن پرداختیم. به‌خصوص در رابطه با اعتراضات اشرف‌نشانها، حامیان مقاومت، انعکاس این اعتراضات در رسانه‌ها، از حضور این شخصیت‌ها، شخصیت‌های شناخته شدهٔ بین‌المللی، شخصیت‌های شناخته شدهٔ فرانسوی، از جمله دانیل میتران شخصیت کاریزماتیک فرانسوی، همسر رئیس‌جمهور فقید فرانسه گفتیم. سؤالم این است که این مجموعه فعالیت‌های بزرگ که انجام شد، چگونه بر فضای سیاسی دولت فرانسه تأثیر گذاشت؟

خودسوزیها و واکنش‌های شگفت انگیز مجاهدین و هواداران چنان انفجاری در فضای اجتماعی و سیاسی فرانسه ایجاد کرد که دولت فرانسه به وحشت انداخت بطوری‌که شیراک نخست‌وزیر وقت فرانسه دستور داد که نگذارید خودسوزیها از دوم به سوم برسد و تهدید که در اینصورت مجبور می‌شوم کابینه را منحل کنم.

رسانه‌یی نبود که این زد و بندهای کثیف ارتجاعی – استعماری و این ایستادگی‌های مقاومت را انعکاس نداده باشد. و هیچ شخصیت سیاسی در فرانسه و جامعه جهانی نبود که از این عمل خائنانه اظهار انزجار نکند.

برادر سیاوش واقعاً به درستی اشاره کردید که مشعل‌های فروزان راه آزادی، مثل گرز آتشینی توطئه را خنثی کردند. ما در رابطه با مجموعه اعتراضات، فعالیت شخصیتها صحبت کردیم اما در رابطه با فعالیت‌های حقوقی صحبتی نکردیم؛ سؤالم این است که چه فعالیت‌های حقوقی‌ در این رابطه انجام شد؟

فعالیت حقوقی علیه اتهام تروریزم

در کنار اعتراضات و اعتصابها و حمایت شخصیتهای بین‌المللی، سازمان مجاهدین اقدام به یک سلسله تلاشهای حقوقی با بکار گرفتن برجسته‌ترین حقوقدانان دست زد.

برای خواهر مریم برجسته‌ترین وکیل فرانسه آقای لکلرک و برای همه دستگیر شدگان وکیل انتخاب شد.

فشارهای سیاسی ناشی از تغییر شرایطی که مجاهدین با خودسوزیها و اعتراضات و اعتصابات ایجاد کرده بودند، دولت فرانسه را ناچار کرد که هر چه زودتر پرونده را تعیین‌تکلیف کرده و نظر دادگاه را اعلام کند. تا از فشار شرایط کاسته شود و اتهام تروریسم بماند ولی با دفاع وکلا در دادگاه مشخص شد که هیچ جریان تروریستی وجود ندارد، هیچ سلاحی در کار نبوده حتی هیچ طرح تروریستی نیز مطرح نبوده است. بنابراین قاضی دادگاه در فضای سیاسی ایجاد شده علیه این کودتای خائنانه سریعاً به دفاعیات مستند وکلای مجاهدین و به‌ویژه آقای لکلرک وکیل خواهر مریم به لغو اتهام تروریزم و آزادی خواهر مریم رأی داد رأی دادگاه در تاریخ دوم ژوئیه صادر شد .

برادر سیاوش، بعد از گذر از مجموعه‌یی از روزهای سخت در تاریخچهٔ مجاهدین، از روز ۱۷ژوئن، از روز حمله، شکل‌گیری آن توطئه، دستگیری خواهر مریم، به زندان رفتنش، خودسوزی‌ها، بعد از آن اعتصاب‌ها، مجموعه فعالیت‌های حامیان مقاومت، مجموعه فعالیت‌های اشرفی‌ها در اشرف، شب زنده داری، جلسه با عراقیان، از همهٔ این روزهای سخت گذشتیم و حالا رسیدیم به این روزی که شما می‌گویید حکم را صادر کردند. برادر سیاوش از آزادی خواهر مریم برامون بگوئید.

آزادی خواهر مریم

در روز ۲ژوئیه ۲۰۰۳–۱۱ تیر ۱۳۸۲ دادگاه به‌طور غیرمنتظره‌ای به آزادی خواهر مریم رأی داد اما تا صبح روز بعد در سلول نگه داشته شد و خواهر مریم از این حکم هم اطلاع نداشت.

به هنگام انتشار خبر آزادی مریم رجوی، اورسورواز، مقر رئیس‌جمهور برگزیده مقاومت، شاهد انفجار شادی بود. هواداران مجاهدین و مقاومت ایران که ۱۵روز در اور در اعتصاب غذا بودند، با غریو فریادهای شادی، این پیروزی پرشور را جشن گرفتند. آنها برای خواهر مریم فرش قرمز پهن کردند تا مقدم او را گرامی بدارند. همزمان در ۲۰شهر دیگر اروپا، آمریکا و کانادا هزاران ایرانی اعتصاب کننده به پایکوبی پرداخته و این پیروزی بزرگ را جشن گرفتند. در داخل ایران، در تهران و سایر شهرها، جوانان به خیابان‌ها ریخته و شعار می‌دادند که مریم رجوی را به تهران می‌آوریم. بنا به گزارشهای دریافتی، ماشین‌ها به نشانه شادی بوق می‌زدند و خانواده‌ها شیرینی توزیع می‌کردند، تا آزادی مریم رجوی را جشن بگیرند.

در عراق در قرارگاه اشرف نیز هزاران مجاهد و رزمنده آزادی با شنیدن این خبر سر از پا نمی‌شناختند گویی همه چیزشان را به‌دست آورده بودند لذا با پایکوبی و خواندن سرود آزادی خواهر مریم را جشن گرفتند.برای آنها زمان معنا نداشت و تنها معجزه‌ای که تصورش را نمی‌کردند ذهنشان را گرفته بود. سرانجام روز پنجشنبه سوم ژوئیه ۲۰۰۳برابر با ۱۲تیر ۱۳۸۲ مریم رجوی از زندان اطلاعات فرانسه در پاریس آزاد شد.

برادر سیاوش واقعاً من هم فراموش نمی‌کنم لحظهٔ خودم را وقتی خبر آزادی خواهر مریم را شنیدم. بهترین جمله را به کار بردید؛ انفجار شور و شادی در بین مجاهدان اشرف. اصلاً نمی‌دانستیم چه کار کنیم. رفتیم در آن خیابان اصلی، به آن می‌گفتیم خیابان ۱۰۰. می‌دویدیم این طرف، پرچم تکان می‌دادیم، با ماشین، ماشین‌ها بوق زنان. اصلاً یک فضایی بود. آن‌قدر شاد بودیم، آن‌قدر خوشحال بودیم. بعد از این همه مدت، بیش از دو هفته، حدود سه هفته، نفس‌ها در سینه‌ها حبس، یک دفعه این انفجار شادی. انرژی و پتانسیل بود که فوران می‌کرد.

برادر سیاوش بالاخره ما کارزار خیلی گسترده‌یی را پشت سر گذاشتیم تا به آزادی خواهر مریم رسیدیم. کارزاری که آن روزها توجه رسانه‌های جهان را به خودش جلب کرده بود. از آن مشعل‌های فروزان گرفته تا اعتراضها اعتصاب‌ها و همین‌طور حمایت حامیان مقاومت، شخصیت‌ها، با آزادی خواهر مریم از یک سرفصل تعیین‌کننده گذشتیم. برادر سیاوش رسانه‌ها در این رابطه چه انعکاسی داشتند؟

انعکاس رسانه‌ها از آزادی مریم رجوی

گزارش روزنامه آسیا از آزادی مریم رجوی . توقیف روزنامه و دستگیری سردبیرآن

خانم مریم رجوی پس از آزادی و در میان استقبال پرشور ایرانیان و اهالی و شهردار اور سورواز و شخصیتهای فرانسوی، طی سخنانی گفت: «به راستی که شما شعله‌های شرف و مقاومت ملتی اسیر در برابر فاشیسم مذهبی هستید که در این ایام در سراسر ایران و در اقصی نقاط جهان زبانه می‌کشد و جهانی را به تحسین و ستایش واداشته است.شما بیش از دو هفته گرسنگی و تشنگی را به بهای جانهای ارزشمندتان تحمل کردید و در این مدت مردم شریف اور در کنار شما بودند و شما را تسلی می‌دادند. من می‌دانم که این همه، نه به‌خاطر من، بلکه به‌خاطر آزادی مردم ایران بود».

خواهر مریم تأکید کردند: «ما از هر گونه پیگرد و تحقیقات قانونی و محاکمهٔ عادلانهٔ قضایی نه فقط رویگردان نیستیم بلکه از آن به‌غایت استقبال می‌کنیم، چون در فضای عادلانه و دموکراتیک قطعاً وجدانها و آرای بی‌طرف و افکار عمومی را در کنار خود داریم، و چیزی برای مخفی کردن نداریم» . «ما همیشه در طرف صلح و دمکراسی و ثبات و امنیت بوده‌ایم، ما هیچ‌گاه در اروپا و آمریکا و سایر کشورها دست به هیچ اقدام غیرقانونی نزده‌ایم و نخواهیم زد . پشتیبانان و هواداران مقاومت ایران و پناهندگان ایرانی در همهٔ کشورها فقط به اقدامهای قانونی و مسالمت‌آمیز دست‌زده‌اند و در آینده هم همین‌طور خواهد بود . تأکید می‌کنم که از تحقیقات پلیس و همهٔ ارگانهای مسئول استقبال می‌کنیم . از دادگاه هم استقبال می‌کنیم، مقاومت ایران هیچ خطری برای امنیت فرانسه و منافع ملی فرانسه نبوده، نیست و نخواهد بود . اگر حرف ما را باور می‌کنید، چنان‌چه از ۲۰سال پیش گفته‌ایم، خطر در بنیادگرایی و صدور تروریسم از سوی ملایان حاکم بر ایران است». خانم رجوی به‌روشنی اعلام نمود که «ما از روز اول گفتیم و حالا باز هم تکرار می‌کنیم که به‌محض این‌که ملاها یک انتخابات آزاد را در ایران بر اساس حق حاکمیت مردم و نه بر اساس حاکمیت ملایان بپذیرند، به شرط این‌که انتخابات تحت‌نظر ملل متحد باشد، بلادرنگ آن‌را می‌پذیریم و دیگر مقاومت موضوعیتی ندارد»

برادر سیاوش واقعاً صحبت‌های خواهر مریم در آن روزها به‌خصوص در آن فضا شاهکاری بود. خیلی تأثیرگذار، به‌لحاظ سیاسی با چپ و راست مشخص، خیلی خوب توانستند این موضوع را جمع‌وجور کنند و آن اصل قضیه که در واقع توطئهٔ رژیم برای از هم پاشاندن مقاومت بود را قشنگ نمایان کنند.

برادر سیاوش به‌خاطر مجموعه فعالیت‌های مقاومت قبل از آزادی، از اعتصاب‌ها و خودسوزی‌ها گرفته، رسانه‌ها جرأت پیدا کردند که مقداری از پشت‌پرده و زد و بند‌ها را افشا کنند. حالا خواهر مریم آزاد شده، یعنی ورق برگشته. این می‌تواند باز هم به رسانه‌ها جرأت بیشتری بدهد که باز هم پشت‌پرده را بیشتر و بیشتر افشا کنند. اگر امکان دارد در این رابطه برایمان بگویید.

افشای ماهیت کودتا در رسانه‌ها

چنانکه در درس قبلی اشاره شد «ژان کلود موریس» سردبیر وقت هفته‌نامه فرانسوی «ژورنال دودیمانش»، با انتشار کتاب «اگر تکرار کنید، تکذیب خواهم کرد!» در یک جریان اتفاقی و غیرمنتظره و شوکه‌کننده از زد و بندهای پشت‌پرده برای حمله ۱۷ژوئن ۲۰۰۳، علیه دفتر شورای ملی مقاومت ایران و دستگیری خواهر مریم پرده برداشت. عنوان این کتاب که توسط انتشارات «پلون» منتشر شده‌است، عبارت کوتاهی از وزیر خارجه ژاک شیراک است که خطاب به نویسنده کتاب می‌گوید: «اگر تکرار کنید، تکذیب خواهم کرد!» ۳۰ صفحه از این کتاب ۳۰۰ صفحه‌ای، به سیاست دولت شیراک در قبال رژیم آخوندها و زد و بند و تبادل اطلاعات و هماهنگی با وزارت اطلاعات و سفارت رژیم در فرانسه، برای اجرای حمله ۱۷ژوئن ۲۰۰۳ اختصاص دارد. ژورنال دو دیمانش در شماره هفته اول ماه مارس خود (یکشنه ۸مارس ۲۰۰۴برابر با ۱۸اسفند ۱۳۸۲) با انتشار این کتاب سبب بازتاب وسیعی درمحافل مطبوعاتی و سیاسی و قضایی فرانسه شد.

ژان کلود موریس در خاتمه این بخش از کتاب خود، به چند مورد دیگر از بند و بستها بین مقامات کشورهای غربی و جمهوری اسلامی ایران اشاره می‌کند. از جمله به قضایای تبعید اعضا و وابستگان مقاومت ایران، از فرانسه به گابن، در سال۱۹۸۸، زد و بند تروئیکای اروپا، یعنی سه دولت انگلیس، آلمان و فرانسه، برای حفظ نام مجاهدین در لیست تروریستی، در ازای تعلیق غنی‌سازی اورانیوم توسط آخوندها در سال۲۰۰۴ و هم‌چنین تلاشهای دولت فرانسه برای جلوگیری از اجرای حکم دادگاه عدالت اروپا و شکست و رسوایی این بند و بستها اشاره می‌کند.

برادر سیاوش، هر چه راجع به روز آزادی خواهر مریم صحبت می‌کنیم احساس می‌کنم که باز هم می‌خواهم ادامه دهم. باز هم می‌خواهم که بیشتر صحبت کنیم. چون واقعاً سرفصل سرفصل‌هاست. شکست یک توطئهٔ اساسی و پیروزی برای مقاومت و مردم ایران. پیروزی برای ارزش آزادی، برای آرمان آزادی در سراسر جهان. اما حیف که زمان برنامه‌مان محدود است.

ماهیت کودتا در رسانه‌ها (لوپوئن و پاریزین)

دو خبرنگار به‌نام «کریستف دولوار» از لوپوئن و «کریستف دوبوآ» از پاریزین، در کتابی با عنوان «بنیادگرایان اسلامی از هم‌اکنون اینجا هستند»، به ماهیت عملیات هفده ژوئن اشاره کردند. آنها در فصلی به‌نام «فرانسه به زد و بند متهم می‌شود» در صفحه ۲۵۰کتاب که در ۴مه ۲۰۰۴ در پاریس منتشر شد، نوشنتد: «موج دستگیری که در آور سوراوآز صورت گرفت، به‌عنوان یک پیش علامت مثبت به رژیم تهران تلقی گردید که از آن آشکارا استقبال نمود. فرانسه می‌خواهد یک جایگاه رده اول در خاورمیانه بیابد. عادیسازی روابط فرانسه و ایران بر توازن قضایی، سنگینی می‌کند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/b1b7ce96-002b-46fc-b0bf-757b52d49fc5"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات